Parę słów o nas…
Restauracja Breslauer jest na wrocławskim rynku od 2021. Od samego początku założeniem lokalu było połączenie kultury, wspomnień oraz etykiety czasów przedwojennych. Breslauer przepełniony jest potrawami wrocławskimi, regionalnymi oraz polskimi. Inspirowaliśmy się literaturą, sztuką oraz opowieściami rodowitych wrocławian. Warto wspomnieć, że kuchnia przedwojenna kształtowała się w wyjątkowych okolicznościach politycznej, społecznej i ekonomicznej rewolucji. Postawiono na prostotę i klasę nie tylko w kuchni ale również w modzie i architekturze. Nasz lokal połączony jest z klubo-kawiarnią PRL do której możecie udać się na tzw. fajfy( zabawy taneczne).
A to wszystko w samym sercu wrocławskiego rynku w towarzystwie muzyki z lat 20,30,40 oraz oraz kolekcji pocztówek ozdabiających nasze ściany. Zapraszamy.
Nasza lokalizacja :
Lokal znajduje się w centrum Wrocławia, przy ulicy Rynek Ratusz 10. Od Wrocławskiej fontanny dzielą nas 3 kroki, a od romantycznego Ostrowa Tumskiego jedyne 10 minut spacerkiem. W samym sercu Wrocławia znajdziecie Państwo wiele rozmaitych lokali, natomiast żaden nie ma w sobie aż tyle polskości. Polska kuchnia, wrocławskie trunki, dekoracje przepełnione historią, potańcówki i pełne smaku nalewki własnej roboty . Zajrzyj do naszego menu <link> i zakochaj się w polskiej kuchni, a dokładniej kuchni przedwojennego wrocławia…
Wystrój :
Restauracja Breslauer przedstawia cały przedwojenny Wrocław. Dzięki naszej kolekcji pocztówek możemy zaprosić Państwa do wspólnej podróży uliczkami starego Wrocławia, nie zabrakło u nas charakterystycznych lamp inspirowanych Ostrowem Tumskim, mocnych drewnianych mebli, domowych nalewek i zapachów domowej polskiej kuchni.
Breslauer jako przystanek podczas zwiedzania Wrocławia :
Co warto zwiedzić we Wrocławiu? Mamy dla Państwa kilka wskazówek :
– Ostrów Tumski
– Panorama Racławicka
– Muzeum Sztuki Mieszczańskiej
– Muzeum Narodowe we Wrocławiu
– Mostek Pokutnic w Katedrze św. Marii Magdaleny
– Hala Targowa
– Narodowe Forum Muzyki
Z każdego z w/w miejsc macie Państwo do restauracji Breslauer około 10 minut piechotą. Dlaczego warto wstąpić po wycieczce do Breslauera?
– Wspaniała kuchnia przedwojennego Wrocławia pełna sytych gorących zup takich jak żurek wrocławski czy rosół. Nie zabraknie zakąsek do wódki czyli tatara lub galarety. A gdy dopadnie Was głód proponujemy soczyste żeberka lub bigos staropolski. Aż ślinka cieknie, zajrzyj do naszego menu <link>
-podróż w czasie o jakieś 40 lat,
-potańcówki i fajfy tuż za ścianą,
– muzyka na żywo,
– zimne duże piwo i kieliszek zmrożonej substancji z ogórkiem kiszonym
– domowe nalewki
Kuchnia wrocławska
Dlaczego z kuchnią Dolnego Śląska mamy tak mało skojarzeń. Już tłumaczymy… Związane jest to z bogatą historią tego terenu, po zakończeniu II wojny światowej ludność sąsiadująca chętnie osadzała się na stałe na ziemiach wrocławskich. Były to osoby o różnych tradycjach kulinarnych, zróżnicowanej kulturze. Każda z tych ludności wniosła wiele cudownych inspiracji do naszego wrocławskiego menu. Pomimo wielu różnic znaleźli wspólny język przy takich potrawach jak :
– żurek wrocławski, przygotowywany na bazie zakwasu żytniego. Zupa jest z dodatkiem białej i ciemnej kiełbasy oraz różnych wędzonek a co jest niespotykane ? W żurku wrocławskim znajdziemy grzyby. (Dostępny w naszym stałym menu)
– śląskie niebo, inaczej śląski raj lub po niemiecku Schlesisches Himmelewich Potrawa z peklowanym mięsem wieprzowym z sosem z suszonych owoców i to wszystko z ukochanymi przez wrocławian kluskami śląskimi.
– Bigos wrocławski – receptura na bigos wrocławski pochodzi już x XIX wieku. Danie to nazywało się Breslauer Rotkraut czyli w tłumaczeniu – wrocławska czerwona kapusta. Nazwa „bigos” została nadana ze względu na dodatek mięsa : wołowiny, wieprzowiny i kiełbasy z dodatkiem suszonych jabłek i rodzynek. Bigos po wrocławsku przygotowywany z czerwonej kapusty jest słodki i bardzo delikatny.
Dania, które serwujemy
Jak miło zacząć dzień? Już mówimy – od śniadania w Breslauerze. W weekendy znajdziecie u nas zróżnicowane śniadania z dolewką kawy lub herbaty w cenie. W samym sercu Wrocławia przy ulicy Rynek Ratusz 10 czekamy na Państwa aby miło zacząć wspólnie dzień.
Nasza karta główna opiera się na klasykach polskiej kuchni z pozycjami typowymi dla kuchni wrocławskiej. Czyli… przekąski takie jak galareta, śledź oraz tatar idealnie komponujące się do zimnej wódki. Gęste, pożywne zupki – żur, zupa ragout oraz rosół. Nie brakuje u nas dań głównych co polecamy? Żeberka w autorskim sosie BBQ, pierogi ruskie oraz sezonowe, pół metra kiełbasy po bawarsku i wiele, wiele innych. Wegetarianie nie bójcie się, o nas nie zapomnieliśmy. Krem z pomidorów, grillowany ziemniak z gzikiem oraz sałatka wege czekają na Was.
Smacznego !
Wydarzenia
Nie lubimy się nudzić a co najważniejsze nie pozwalamy się nudzić naszym Gościom. Nigdy nie zapominamy o najważniejszych wydarzeniach, które znajdziecie Państwo w kalendarzu.
Organizujemy imprezy Sylwestrowe, Walentynki, Tłusty Czwartek , Śledziki Dożynki, Andrzejki, Halloween, Mikołajki i wiele wiele innych.
Nasz lokal przebiera się zawsze stosownie do okazji, wkładamy wiele serca i starań aby nasi Goście poczuli odpowiedni klimat danego wydarzenia. Za każdym razem układamy dla Państwa specjalne menu w, którym są dedykowane koktajle i potrawy. Nasze oferty dostępne są na naszym profilu facebookowym <link>, a jeśli potrzeba więcej informacji lub chcielibyście Państwo dokonać rezerwacji prosimy o kontakt telefoniczny : 607-429-580.
Rezerwacje dla dużych grup
Nasz lokal przyjmuje rezerwacje dla dużych grup, nawet 50-60 osobowych. Organizujemy obiady dla wycieczek szkolnych oraz innych grup. Serwujemy prawdziwy polski obiad, który zadowoli nawet najbardziej wyszukane kubki smakowe.
Dla grupy przyjaciół, która chciałabym zająć loże 15 osobową proponujemy różne przekąski takie jak : kanapeczki, deski serów i wędlin, mini buły z kotletem schabowym lub mielonym, sałatki.
Chcesz świętować w Breslauerze ? Zadzwoń 607-429-580 i pozwól nam skomponować dla siebie ofertę.
Gdzie nas znajdziesz : <link do mapy google>